Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Individuele ondersteuning
    Individuele ondersteuning Voor mensen die (even) niet verder kunnen met een situatie, biedt ONS welzijn individuele ondersteuning. Variërend van het geven van korte informatie of advies tot langere begeleiding met een cliëntplan.

Integrale Vroeghulp (IVH) voor Joep

De familie Van Zand uit Bernheze is een gezellige familie met drie jonge, actieve zonen. De jongste kreeg met 11 maanden een cochleair implant wegens een gehoorprobleem, snel daarna ging oudste zoon Joep naar school. Eigenlijk direct bevestigde de juf het jaren niet erkende onderbuikgevoel van zijn moeder. Het spontane mannetje schrikt door zijn impulsiviteit soms andere kinderen af, ondanks zijn vrolijke, lieve karakter.


Joep zelf merkt ook dat sommige dingen hem niet lukken. De juf op school verwees ons gelijk naar de Integrale Vroeghulp (IVH) van ONS welzijn. Die gesprekken hielpen ons direct enorm om de diagnoses te relativeren en te kunnen verwerken. Zij begreep en begeleidde ons en gaf veel tips en handvatten waar we iets mee konden. Ook verwees zij naar de GGZ, vooraf hebben we samen veel vragen doorgenomen en ingevuld. 

Joep en zijn ouders belandden in een rollercoaster van GGZ onderzoeken en geen hoopgevende conclusies. Naast ADHD met trage verwerkingssnelheid kwam ook een hele negatieve conclusie uit de IQ test naar boven. ‘Vooral de frustratie over het jarenlang niet gehoord worden, en dan in één keer zo’n diagnose krijgen was hard voor ons allemaal. Zeker voor mijn vrouw’, verteld Marcel, de vader van Joep. De GGZ heeft gezegd dat een test op deze leeftijd geen goed beeld geeft maar wel verplicht is. Onze contactpersoon van ONS welzijn vertelde ons, gelukkig veel minder klinisch en zakelijk, dat je een IQ test op zo’n jonge leeftijd écht mag relativeren.
‘Wij willen graag dat andere mensen die dit overkomt dit weten, zodat het minder hard aankomt’.

Om nu wel een goede behandeling voor Joep te krijgen en hem zoveel mogelijk te helpen om zich te kunnen handhaven op school, trekken zijn ouders hard aan de bel. De gezinsbegeleider van de GGZ geeft tips aan het gezin, maar Joep zelf kan pas vanaf 6 jaar beginnen met medicatie, dus dat was wachten. Sinds 3 weken is hij nu begonnen met medicatie, het is nog niet helemaal duidelijk of en hoe het werkt. Maar we hopen met ons hele hart dat hij zich nu goed kan ontwikkelen.

Het IVH traject met ONS welzijn is nu gesloten, onze contactpersoon was oprecht geïnteresseerd en betrokken. Zij bracht het hele traject dat we doorliepen in kaart, wat hielp om het hele plaatje en de verbanden te zien. Ze gaf een heel goed gevoel en heeft daarna ook alle contacten uitgezet en snel gehandeld. Tot aan het contact met GGZ was dat echt heel fijn, een soort vangnet gevoel. Uiteindelijk is het mooi dat we daardoor zo goed mogelijk zijn begeleid. ‘Voor kinderen is het goed geregeld in Nederland!’

Voor kinderen is het goed geregeld in Nederland