Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Voor elkaar
    Voor elkaar ONS welzijn stimuleert initiatieven van mensen om zich voor elkaar in te zetten. Via websites die vraag en aanbod van mensen verbinden tot actief werven van vrijwilligers en het organiseren van vrijwilligersdiensten. 

Vrijwilligers in de wijk vertellen

Henny van Orsouw is 70 jaar en werkt als vrijwillig ouderenadviseur voor ONS welzijn. Henny: ‘je kunt zoveel goeds doen voor mensen in de thuissituatie, maar door de coronasituatie viel alles helemaal stil. Toen kreeg ik het idee om een belcirkel te beginnen, via bellen kon je nog wél in contact komen met mensen die het nodig hebben'.

Henny vertelt: 'Ik plaatste een oproep in wijkblad Arena wat gelijk 8 vrijwilligers opleverde die de belcirkels met mij wilden opstarten! Eerst belden we wekelijks, soms zelfs 2 keer per week. We hoorden veel pijn in de gesprekken. Over (grote) eenzaamheid, het alleen zijn dag in dag uit, je eigen stem dagenlang niet horen, kinderen mochten niet komen … Alles maar ook echt alles stopte en alle structuur verdween. Tijdens de telefoongesprekken bouw je al snel een band op met mensen, ook door namen van kinderen te onthouden en goed terug te komen op vorige gesprekken. 'En zelf heb ik er ook echt baat bij', vertelt Henny met klem. ‘Een stukje waardering dat echt wordt geuit is andersom heel mooi om te ontvangen, dat is voor iedereen fijn’. Door corona wordt weer eens duidelijk hoe mooi het is om naar elkaar om te kijken, waarderen van kleine mooie dingen, meer tijd & aandacht voor je eigen gezin, tekeningen in de bus, een bosje bloemen als dank voor wat je doet. Je krijgt er zoveel voor terug van mensen!'

Vrijwilliger Jo Kremers herkent dit gevoel uit duizenden. Jo is 69 jaar en zet zich al jarenlang via ONS welzijn in als vrijwilliger in Landerd. 

Ook in 2020 zit Jo niet stil en staat voor iedereen klaar die iets nodig heeft. "Zo belde ONS welzijn mij voor een cliënt die hulp nodig had met de tuin. De ouders in het gezin konden dit niet meer wegens hun gezondheid, er moest echt iets gebeuren. Ik regelde een andere vrijwilliger erbij, we hebben een heel netwerk natuurlijk. Eerst snoeien toen we op het zand moesten wachten, daarna (heel veel) zand kruien naar de achtertuin zodat de stratenmaker aan de gang kon. Om 16.00 uur waren we klaar!' Vervolgens beginnen Jo’s ogen helemaal te stralen als hij vervolgt: ‘En wat nou het allermooiste is: de volgende dag ging ik terug naar het gezin, want ik was mijn schop vergeten. Ik belde aan, het was stralend weer. Ze hadden voor het eerst buiten kunnen eten, de kinderen lachten en speelden en de mevrouw was ook zo blij en dankbaar. Zo supermooi en zo’n compliment is dat. ‘Daar word je zelf ook altijd weer heel blij van’

Maak de mensen blij en je maakt jezelf ook blij

Een nieuwe tuin in een dag

Veerle van den Berg is 32 jaar, getrouwd en heeft een dochter van 8 jaar en 2 zoontjes van 7 en 1,5 jaar oud. Samen wonen zij in de gemeente Landerd. In 2013 kreeg Veerle de diagnose MS (multiple sclerose) en werd daardoor volledig arbeidsongeschikt.

Het koophuis dat zij toen hadden, moest verkocht. Ze verhuisden naar een huurwoning in Landerd, klein maar heel gezellig en in een leuk klein dorpje. Veerle: ‘Mijn man deed steeds meer alleen in het huishouden, tot dit niet meer ging omdat ook hij volledig is afgekeurd voor werk door een chronische peesontsteking met veel kramp en pijn. Een pittige tijd. Ik was al in contact met ONS welzijn voor mijn eigen situatie, voelde me niet fijn in m’n vel, had veel frustratie wat leidde tot spanningen. Mijn man is toen ook gaan praten met dezelfde contactpersoon van ONS welzijn en zo kregen we onze communicatie als man en vrouw weer op een rijtje.

ONS welzijn regelde ook via vrijwilliger Jo een stratenmaker en nog een vrijwilliger die onze tuin aanpakten! Onderhoudsvrij met borders. Nu hebben we een leuk uitzicht en speelruimte voor de kinderen, we kunnen buiten eten bij mooi weer! Ook regelde onze contactpersoon wekelijks huishoudelijke hulp via de Wmo. Dit helpt ons enorm. Waar we al 6 jaar mee worstelden, was nu allemaal in een paar weken geregeld via ONS welzijn, omdat duidelijk gemaakt kon worden dat het écht nodig was. Nu krijgen we ook een verlengde indicatie voor de Wmo hulp, dus ook dat is nu veel makkelijker geworden.

Met de hulp van de vrijwilligers en ONS welzijn lukte het om ons leven weer op orde te brengen. Rust in ons hoofd en in de tent, meer vrolijkheid bij mijn man en mij. We genieten meer en de kinderen zijn ontspannen. We zijn superblij!

Meer rust en vrolijkheid in de tent, we genieten weer!