Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieMelding niet meer tonen
  • Samen Doen
    Samen Doen

    Mensen die mee doen, actief zijn en zich inzetten voor anderen zijn gezonder en kunnen zich langer zelf redden. ONS welzijn stimuleert samenwerking van mensen om initiatieven te realiseren die (meer) meedoen mogelijk maken.

Samen actief in De Balans

Echtpaar Helma en Kees van der Heijden zijn zeer actieve vrijwilligers in wijkcentrum De Balans in Uden. Zij hebben 3 kinderen en 7 kleinkinderen. Na hun verhuizing 3 jaar geleden startten zij met vrijwilligerswerk in De Balans, en werden gevraagd om bijvoorbeeld te gaan koken voor wijkbewoners. ‘Superleuk, ik heb dit gelijk vanaf het begin samen met mijn man gedaan, totdat corona uitbrak’.

Op donderdagmiddag doen we nu ook spelletjes en op dinsdag Bingo. Dat kan met toepassing van de coronamaatregelen weer doorgaan. Heel gezellig en zeker nu is het heel goed om toch bij elkaar te zijn. Ook doen we wekelijks iets leuks met een bewoner uit het verpleeghuis. Door de coronasituatie mocht dat niet meer. 'Het is moeilijk om te zien hoe pijn dat iemand doet, we deden altijd spelletjes en bakten samen pannenkoeken. Later mochten we haar ontmoeten buiten in een tent. Dat deed haar zo goed', vertelt Helma.

Vanuit al die activiteiten werken we vanuit De Balans heel wijkgericht en trekken b.v. ook graag mensen uit het buitenland erbij. In De Balans is ook een jobcoach van Oranjerijk aanwezig die samen met ONS welzijn van alles regelt. Zij heeft mensen echt aan het werk geholpen. De Balans is dus écht de spil in de wijk, er gebeurt van alles: gymmen, samen eten, spelletjes, naaien etc. Als we niet waren benaderd, waren we dit zeker ook gaan doen want ‘Vrijwilligerswerk geeft zoveel voldoening’.

Vrijwilligerswerk geeft zoveel voldoening!

Meedoen is gezond en gezellig !

Dienie Coenen van 77 jaar woont vlakbij wijkcentrum De Balans in Uden. Sinds februari 2020 heeft zij veel moeten inleveren doordat zij ernstig last kreeg met haar evenwicht. Haar kleindochter van 21 jaar woont dichtbij en komt vaak langs. 

'Als zij langskomt dan kookt zij en eten we samen. 'Goed koken dat ze kan! Het smaakt heerlijk en samen hebben we het dan heel gezellig’. Wekelijks doet Dienie mee aan activiteiten in De Balans: geheugentraining, spelletjes spelen zoals Rummikub, een praatje maken en gymnastieken. ‘Ik houd van contact met mensen en ben mijn hele leven altijd actief geweest, ook voor b.v. de Sint Jan. Helaas gaat dat nu niet meer want ‘soms houdt mijn evenwicht op’, zegt Dienie. 'Daarom heb ik een scootmobiel en zorgde Area dat ik daarvoor een opbergbox gelijk naast de voordeur heb. Dat helpt mij ongelooflijk veel, want anders kan ik er niet of heel moeilijk op uit. Ook komt er een elektrische deur, dat loopt via de Wmo en duurt langer. Al met al lukt het me zo om nog steeds leuke dingen te doen. Graag zou ik nog dichter bij De Balans wonen, maar mijn woning is helemaal aangepast en ook heel fijn dus dat is lastig. Nu loop ik een kwartier met de rollator. Maar dat is juist ook wel heel gezond... de frisse lucht en beweging zijn belangrijk dus het is goed voor me dat stukje lopen en ik vind het fijn'. 
‘Ik hoop dat het zo goed blijft gaan als nu, dan red ik mij wel.’

Als het zo goed blijft gaan als nu red ik mij wel